Morgan Freeman

Morgan Freeman är en amerikansk skådespelare, producent och regissör som är mest känd för sin roll som Ellis Boyd "Red" Redding i filmen "The Shawshank Redemption". Han föddes den 1 juni 1937 i Memphis, Tennessee och växte upp i Mississippi.

Acting

1989

Driving Miss Daisy

- Hoke Colburn
2012

The Magic of Belle Isle

- Monte Wildhorn
2015

Momentum

- Senator
2012

B.B. King: The Life of Riley

- Narrator (voice)
1986

Resting Place

- Luther Johnson

Freeman började sin karriär som skådespelare i unga år, då han medverkade i teaterpjäser och off-Broadway-produktioner. Han började sin karriär som professionell skådespelare på 1960-talet med roller i tv-serier som ”The Electric Company” och ”The Doctors and the Nurses”.

Han gjorde sin filmdebut 1973 i filmen ”Who Says I Can’t Ride a Rainbow!”. Freeman fortsatte att medverka i en mängd filmer under 1970- och 1980-talet, men det var först 1990 när han spelade rollen som ”Red” i ”The Shawshank Redemption” som han fick sitt genombrott. Rollen gav honom en Oscarnominering för bästa manliga biroll.

Sedan dess har Freeman medverkat i ett stort antal filmer, inklusive ”The Bucket List”, ”Million Dollar Baby”, ”Invictus” och ”Dolphin Tale”. Han har också medverkat i en mängd kritikerrosade tv-serier och filmer, inklusive ”The West Wing”, ”Through the Wormhole”, och ”Madam Secretary”.

Freeman har också varit en mycket eftertraktad röstskådespelare, och har medverkat i flera animerade filmer och tv-serier, inklusive ”March of the Penguins” och ”The Lego Movie”.

Freeman har mottagit många utmärkelser för sin skådespelarkarriär, inklusive Kennedy Center Honors i 2008, American Film Institute Life Achievement Award i 2011, och National Medal of Arts i 2012. Han är även en av de mest välkända narratörerna i filmhistoria, han har talat i över 150 dokumentärer.

Freeman är också en ivrig entreprenör och ägare av ett bryggeri och ett distilleri, en bluesklubb, och Morgan Freeman Mississippi Biodiesel, ett biodieselbolag.

Trots att hans karriär har varat i över fem decennier, visar Freeman inga tecken på att trappa ner, med flera projekt på gång och en kärlek till skådespeleriet som inte tycks avta. Han är en av de mest respekterade och hyllade skådespelarna i Hollywood och fortsätter att vinna beundrare med varje roll han tar på sig.

Translate »
WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner